Stropdassen, sjaals en etiquette voor uitvaartverzorgers

blog uitvaart

Een “gepaste” kledingstijl is van belang als het gaat om de verzorging van een uitvaart. De ondersteuning van nabestaanden in emotionele situaties vraagt professionaliteit en de juiste kleding kan hierin ondersteunen. In dit artikel gaan we verder in op de etiquette en hoe kledingaccessoires hierin kunnen ondersteunen. 


De uitstraling

Naast de houding en handelingen is ook de uiterlijke verzorging van belang om de nabestaanden op het gemak te stellen bij een begrafenis of crematie. Zorg ervoor dat het kapsel en een eventuele baard verzorgd zijn. Let daarbij ook op de details, zo is zelfs de verzorging van nagels erg belangrijk. Juist in tijden van rouw kan oogcontact maken lastiger zijn en de blik op de handen gericht zijn.

Kleding

Als mannelijke uitvaartverzorger is het dragen van een pak met een stropdas bijna altijd wenselijk. Zelfs op dagen zonder dat er een uitvaart, hetzij een begrafenis of een crematie zal plaatsvinden. Ook bij een afspraak met nabestaanden is gepaste kleding een must. Als vrouwelijke uitvaartverzorger zal de kleurkeuze, net als bij de mannen, rust en professionaliteit uit moeten stralen. Doorgaans wordt er gekozen voor een rok of een zakelijk broekpak met daarop gecombineerd een witte blouse. Op deze blouse kan een sjaal gedragen worden combinerend met de stropdas van de mannelijke collega. 

Uiteraard beschrijven we de meest voorkomende verwachtingen van overledene en nabestaanden. Dit kan uiteraard ook afwijken, van belang is om de verwachtingen goed in beeld te hebben. 

Kleurkeuze

Kleuren zijn van groot belang voor het bepalen van een sfeer en in het geval van een uitvaart is het van belang te respecteren dat de nabestaanden in rouw zijn. Daarom is het dragen van felle- of neonkleuren niet gebruikelijk, tenzij dit de expliciete wens van de overledene of nabestaande is. 

Doorgaans is het gebruikelijke om voor begrafenissen of crematies te kiezen voor donkergekleurde stropdassen en shawls, zoals zwarte, grijze, donkerblauwe of donkerbruine stropdassen. Dit in combinatie met een zwart, donkerblauw of grijs pak. 

Breedte van de stropdas

Meestal wordt er gekozen voor een das met een standaardbreedte van 7,5cm. De keuze voor een smallere stropdas zou minder professioneel overkomen.

Effen of met Patroon

Een effen stropdas of een stropdas met een subtiel patroon of subtiele streep zijn het meest geschikt voor begrafenissen of crematies. 

De meest gekozen stropdas voor uitvaarten is onze satijnzijde zwarte stropdas.

SATIJNZIJDE STROPDAS ZWART

Echter daarnaast is ook de Two-Tone grijze stropdas veel gekozen:

TWOTONE STROPDAS UITVAART

Daarnaast kan ook een subtiele streep voldoen:

GESTREEPT STROPDAS UITVAART

×