Usus est magister optimus!; zoals de romeinen al zeiden. Of in het Nederlands: Oefening baart kunst! Ook het strikken van een stropdas vergt wat oefening. Ook al lukt het je niet meteen om een perfecte knoop te maken; Rome is ook niet in een dag gebouwd.
Heb je een leuke nieuwe stropdas gekozen en wil je dat deze door een perfecte knoop ook echt tot zijn recht komt? Gebruik dan eerst een oude das om te oefenen en haal je nieuwe das pas uit de kast als je de knoop volledig in de vingers hebt.
Alvorens de stropdas om je nek te leggen, plaats je je kraag omhoog en maak je het bovenste knoopje van je overhemd dicht. Ben je rechtshandig? Zorg er dan voor dat het brede deel van de stropdas aan je rechterkant hangt. Het smalle deel van de stropdas dient aan je linkerkant te hangen. Voor linkshandigen is dit uiteraard andersom. Zorg er altijd voor dat het brede deel van de stropdas lager hangt dan het smalle deel. Bij een volumineuze knoop als een dubbele Windsor moet het brede deel nog lager hangen dan bij een dunne knoop. Bij de dubbele Windsor wordt veel stof gebruikt, een Four in Hand daarentegen heeft minder stof nodig.
Ook het materiaal van de stropdas speelt een rol. Bij een stevige stropdas met een dikke voering moet je er rekening mee houden dat de stropdas na het strikken snel kort wordt.
Belangrijk is dat na het knopen de onderkant van de stropdas het bovenste deel van je riem aantikt.
Heb je de stropdas eenmaal geknoopt en de juiste lengte verkregen? Zorg er dan voor dat je de knoop op de juiste plek schuift. Dit doe je door met een hand het achterbeen van de stropdas vast te houden en met de andere hand de knoop voorzichtig naar boven te schuiven. Als je een plooitje in de knoop wilt hebben, houd je je vinger onder de knoop voordat je de knoop op zijn plaats schuift. De knoop dient goed in het midden van de boord geplaatst te worden, waarbij de knoop het bovenste knoopje van uw overhemd volledig bedekt. Ook de bovenste boord rand moet volledig bedekt worden. Als laatste haal je het smalle deel van de stropdas door het lusje - ook wel passantino genaamd - aan de achterkant van de stropdas. Zo blijft het achterbeen (het smalle deel van de stropdas) goed op zijn plaats. Een goede overzicht van de populairste stropdas knopen vind je onder stropdas knopen. Het maakt niet uit of je voor de dubbele Windsor, Four in hand, enkele Windsor, Pratt knoop, Oriental knoop of een andere knoop gaat. Met onze makkelijk en overzichtelijke handleidingen tover je zo de perfecte knoop.
Na een lange dag op kantoor, een succesvolle dag op de beurs, 14 uur in de catering of een toffe party wil je zo snel mogelijk naar bed. Dan wil je het liefst de stropdassenknoop ietsjes losmaken om de das vervolgens over je hoofd te trekken. Makkelijk en snel. Doe het NIET! Wil je ook in toekomst veel plezier aan je nieuwe stropdas beleven? Dan raden wij je aan om de knoop na iedere keer dragen los te maken en de stropdas over een hanger te hangen. Je stropdas zal je dankbaar zijn en je kan hem nog vaak met veel plezier dragen.